Deling av fellesutgifter i parforhold

Regneark oppdatert 03.03.2008: Versjon 1.0.

cakeslicerÅ ha delt økonomi kan løses på mange ulike måter, for å dele likt er ikke nødvendigvis det mest rettferdige. I starten hadde vi ingen felles bankkontoer eller kort, og da blir det fort utfordrende å gjøre opp i etterkant. Dette regnearket ble laget for å hjelpe til med dette.

Nedlastbar fil

Klikk et filnavn for å laste ned på ønsket format:

Filen er fri programvare, lisensiert under GNU GPL versjon 3 eller nyere.

Bakgrunn for filen

Hjemme hos oss var vi enige om hvordan fordelingen skulle være, men rent praktisk ble det håndtert med kulerammer og steintavler. Det var tungvint, men ble tross alt gjort bare en gang i måneden.

Så leste jeg artikkelen «Kvinner har mindre å rutte med enn mannen sin», hvor NRK skriver at forskning viser at «I norske parforhold har kvinnene mindre penger å rutte med enn menn. Og de spør heller pappa om penger enn partneren.» Da kom endelig inspirasjon nok til å skrive et par enkle regneark-formler.

Eksempel

Som et forenklet eksempel på det månedlige regnestykket man må ta stilling til i en delt økonomi: Kule-Kari tjener 15.000 og Moro-Magne tjener 10.000. De skal betale 7.000 i husleie. Hvordan kan de dele husleia mest mulig rettferdig?

  1. De samler inntektene i en felles pott på 25.000, trekker fra husleia og deler de resterende 18.000 likt, slik at begge sitter igjen med 9.000 hver.
  2. De deler husleia likt og betaler 3.500 hver, slik at hun har 11.500 igjen og han har 6.500.
  3. Hun tjener 60% av det de tjener til sammen og betaler derfor 4.200, mens han betaler 2.800, slik at hun har 10.800 igjen og han har 7.200.

Hvilken variant som oppleves som mest rettferdig av både Kari og Magne, er det kun de to som kan bestemme. Det viktige er at de er ærlige med hverandre, og bestemmer det sammen.

En fjerde variant er at man ikke har delt økonomi i det hele tatt, men felles økonomi. Da deler man til og med brukskonto, og så blir det først til mølla med egne utgifter. Personlig har jeg ikke troen på den modellen, men alle er forskjellige.

Begrensninger

Det finnes selvsagt et utall måter å dele utgifter på, men det er de tre delingsmodellene over som den nedlastbare filen tar for seg. Videre finnes det mange måter å organisere en delt økonomi på når det gjelder antall separate og antall felles bankkontoer og betalingskort. Den nedlastbare filen fokuserer på fellesutgifter som betales fra personlige bankkontoer, og hjelper til med å fordele disse utgiftene i etterkant.

Filen passer best om begge får lønnen inn på hver sin lønnskonto. Hvis dere har en felles regningskonto, kan overføringer fra egen bankkonto til denne føres nederst i regnearket som en vanlig fellesutgift. Om ingen av regnearkene skulle passe helt for dere, kan kanskje et av dem fungere som et utgangspunkt i utformingen av deres eget.

Våre erfaringer

I starten var dette regnearket mest til hjelp med den praktiske utregningen av utgiftsfordelingen. Etter hvert opplevde vi at hvilken form for delt økonomi som føltes mest riktig endret seg, i takt med både inntektssituasjon og holdningsendringer hos oss begge. Dette regnearket var nok med på å bevisstgjøre oss.

Det er brysomt å ikke dele kontoer når man har delt økonomi. Med tiden gikk vi derfor over til en kombinasjon av egne og felles kontoer, slik at alt av fellesutgifter kan betales fra felleskontoer. Da forsvant vårt behov for et regneark som dette.

Siden har ikke regnearket vært i bruk, og heller ikke blitt videreutviklet, men kanskje kan denne første versjonen være til inspirasjon for andre som står sammen på den økonomiske startstreken med tandemsykkel.

Ekteskapsloven

I et ekteskap er i utgangspunktet all inntekt felles, og begge skal ha like mye til personlig forbruk. Dette forteller økonomisk rådgiver Agnes Bergo i Pengedoktoren til Hus & Bolig.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..